Novosti

Krenula je Black Friday ludnica – kako se zaštititi od prevare?

114717839 s.jpg
Autor: eCommerce Hrvatska 18.11.2022.

Iako je popularnost online prodaje značajno porasla kao posljedica lockdowna i epidemije, kupci su još uvijek prilično nepovjerljivi prema nekim internetskim trgovcima. I to s razlogom.

Uoči Crnog petka, dana kad internetske trgovine širom svijeta za kupce pripremaju snižene cijene i posebne ponude, nastaju brojni lažni webshopovi čija jedina svrha je prevara kupaca koji su se olakomili za niskim cijenama njihovih omiljenih proizvoda.

Iako se Crni petak službeno održava sljedeći petak, odnosno 25.11.,prema anketi koju je provela udruga eCommerce Hrvatska mnogi trgovci su već krenuli s Black Friday popustima.

Čak 61 % Hrvata se boji krađe podataka prilikom plaćanja karticom

Udruga eCommerce Hrvatska je u rujnu provela istraživanje na bazi 3431 online kupaca koje je pokazalo da se čak 61 % Hrvata boji krađe podataka prilikom plaćanja karticom online, pa većina njih još uvijek naručuje isključivo uz plaćanje prilikom preuzimanja.

Obzirom da su kontrole hrvatskih webshopova vrlo česte, nije ni čudno da većina njih pazi na sve zakonske obveze u nastojanju da izbjegnu kazne, ali i loše kritike na internetu, tako da je većina hrvatskih webshopova zapravo vrlo pouzdano.

“Mogućnost ostavljanja recenzije je najjače oružje suvremenog kupca. Loše korisničko iskustvo može trgovca stajati puno više od bilo kakvog gubitka koji bi eventualno nastao radi greške trgovca, jer četvrtina kupaca kaže da bi odustala od kupovine ako webshop ima loše recenzije. A čak 30 % njih tvrdi da neće ni kupiti na nekom webshopu ako isti nema pozitivne recenzije kupaca”, tvrdi predsjednik udruge Marcel Majsan.

Kako prepoznati je li webshop siguran ako nema recenzije

Iako većina dobronamjernih webshopova posjeduje nekakav oblik društvenog dokaza, odnosno dokaza da je riječ o stvarnoj tvrtki, moguće je da ćete u vrijeme Black Friday ludnice naletjeti na neki webshop čiju povijest ne možete provjeriti na internetu, jer se radi o novom trgovcu, ili pak lažnom  webshopu – koji je otvoren s jedinom namjernom da prevari kupce koji se olakome nevjerojatno niskim cijenama.

Jedna od prevarenih žrtava je i Irena S. koja je u vrijeme Black Friday akcija kupila svoje omiljene čizme na 70% popusta, na trgovini pod domenom timberlakeshoes.com, čiji naziv domene joj je izazvao osjećaj vjerodostojnosti jer u sebi sadrži ime brenda koji je kupovala. Ipak, naziv domene nije dovoljan znak da je webshop siguran, upozorava Marcel Majsan.

“Ako se domena ni ime tvrtke ne spominju nigdje na internetu, niti webshop posjeduje neki društveni dokaz poput fanova na društvenim profilima ili pouzdanih recenzija, nemojte im ostavljati podatke svoje kartice. Ako već morate kupiti na sumnjivom webshopu, pogledajte nudi li isti barem jedan siguran način plaćanja. Iako je plaćanje prilikom preuzimanja sigurno, isto ne jamči da vam trgovac neće poslati lažnu robu. Stoga je najsigurniji način plaćanja putem Paypala, koji kupcima vraća novac u situaciji bilo kakve prevare.”

Prilikom kupovine kupci bi trebali koristiti online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je to moguće jer je veća vjerojatnost da će lakše riješiti eventualne probleme. Osim toga, prošle godine je na snagu stupio zakon na razini cijele EU prema kojem se naplaćuje carina na svu robu izvan EU, tako da je u većini slučajeva postao neisplativo naručivati robu iz uvoza.

No što ako ne poznajemo webshop, a isti nema oznaku povjerenja? Udruga eCommerce Hrvatska ima rješenje i za to, a riječ je o check.ecommerce.hr servisu, koji vam omogućuje da provjerite sigurnost bilo koje stranice na internetu.

 

zato smo provjerili našu stranicu BABY SLEEP IGLOO , a možete i vi na linku ispod

Provjerite sigurnost web stranice (ecommerce.hr)

 

Provjerili smo babysleepigloo.hr rizike

Mislimo da je stranica  legitimna

Uvijek sami provjerite web stranicu

shield-green

We checked the following sources

source-positive
This site isn’t reported as dubious or malicious by Complytron
source-neutral
Nema recenzija
source-positive
SSL Certificate valid
source-positive
NO malware reported
source-positive
NO content blocked
source-positive
NO indications found
source-positive
NO content filtered
source-positive
NO content filtered
source-positive
Not reported in the last 3 months to Pulsedive
Originalni članak možete otvoriti na linku ispod: